Tocăniță de ciuperci cu mămăligă

Bucătăria tradițională românească rămâne în sufletele noastre drept cea mai gustoasă – așa cum ne-o amintim de la bunicii noștri, cu rețete transmise din generație în generație. Astăzi, în bucătăria meșteșugarului Zorian ne dorim să preparăm o tocăniță de ciuperci cu mămăliguță care, pe lângă că ne va aminti de gustul copilăriei, va fi și o alegere sănătoasă, potrivită în zilele de post sau pentru vegetarieni.
Un element cheie în preparatul de astăzi va fi uleiul de rapiță presat la rece care, mulțumită beneficiilor sale, este considerat unul dintre cele mai sănătoase uleiuri vegetale de gătit.
Ingrediente de adunat:
- 500g de ciuperci
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- 2-3 roșii proaspete sau 500ml bulion
- 2 căței de usturoi
- 100g mălai
- Sare, piper, pătrunjel sau mărar proaspăt
- 2 linguri de ulei de rapiță presat la rece Zorian
Pași de urmat
- Curățăm ciupercile, iar apoi le tăiem. Curățăm și ceapa, ardeiul și usturoiul și le tăiem mărunt.
- Punem la încins uleiul de rapiță presat la rece Zorian , iar apoi ceapa, ardeiul și usturoiul. Călim totul preț de câteva minute până când ceapa devine sticloasă.
- Mai apoi adăugăm bulionul și lăsăm totul la fiert pentru încă 10 minute. Adăugăm în tigaie și ciupercile și amestecăm pentru a nu se prinde de tigaie.
- Între timp punem la fiert 500ml de apă cu sare, iar după ce începe să clocotească adăugăm treptat mălaiul până când mămăliga are consistența pe care o doriți.
- În final, tocănița se servește cu mămăliguță și pătrunjel proaspăt presărat peste, iar gustul este garantat unul deosebit.
Noi simțim deja gustul copilăriei, acum cu o alternativă mai sănătoasă pentru uleiul clasic. Abia așteptăm să aflăm cât de gustoasă ți s-a părut!
De să folosim uleiul de rapiță presat la rece?
Presarea la rece este un mod mecanic, tradițional, prin care meșteșugarul Zorian obține un ulei 100% natural, ce păstrează în totalitate beneficiile semințelor cultivate de agricultorii din zona noastră. Uleiul de rapiță are un gust și miros neutru, astfel că este alegerea perfectă pentru o mulțime de rețete din bucătăria românească sau internațională.
Cu toate că nu se remarcă prin gust, uleiul de rapiță presat la rece este foarte benefic sănătății noastre, fiind bogat în proteine, calciu, fier și vitamine (E, A, B1, B2, C). Omega 3 și Omega 6 în raport de 2:1 devin atuurile uleiului de rapiță, deoarece este una dintre cele mai sănătoase rapoarte ale oricărui ulei vegetal, chiar mai sănătos decât uleiul de măsline. Astfel, contribuie activ la scăderea colesterolului, buna funcționare a creierului, reducerea inflamațiilor și dezvoltarea normală a organismului.